In 1956 werd er olie ontdekt bij de Nigerdelta, een dorpje bij de kust van de golf van Genua.
Al snel vestigden zich hier internationale oliemaatschappijen zoals bijvoorbeeld Shell. In 1958 begonnen de oliemaatschappijen met het winnen van olie. Door de onafhankelijkheidsverklaring in 1960 begon ook de corruptie door onderander de oliebedrijven en het niet toezicht houden op de drie deelstaten. Daarom werd 1971 het lidmaatschap bij de OPCE ondertekend, waardoor de olie-prijzen stegen. Door de staatsmaatschappij van olie in 1977, die zich bezig hield met het aan leggen van pijpleidingen en algemene infrastructuur, kreeg Nigeria veel schulden waardoor het straat arm werd. In 1983 vond er een olieramp plaats bij River States en in 1998 de Jess explosie, om zulke rampen in de toekomst te verhinderen werd er in 1990 Ogoni Bill of Rights ondertekend. Daarbij wordt gelet op de ontwikkeling van Ogoni, de economie en de politiek. Een van de belangrijkste personen van dit verdrag was Ken Saro-Wiwa een van de leiders van MOSOP vanaf 1993, die zich inzette voor de rechten van Ogoni. Maar door de Nigeriaanse militairen in 1995 met acht ander personen werd opgehangen, omdat deze het er niet mee eens waren. Dit leide wel tot een onmiddellijke schorsing van de Gemenebest van Naties, een verbintenis van 52 onafhankelijke landen met het symbolische hoofd de Britse koningin. In 2001 vond er weer een olieramp plaats bij Ogbodo. De overheid beloofde in 2002 te beginnen met de opruiming, maar die werd pas in 2005 volledig opgeruimd. In het zelfde jaar heeft Shell de eerste diepe water productie voldaan. In 2007 was er zoals al vaker een olieramp bij Ogoni, waarbij protest uitbraak. Ook in 2008 werd het niet beter er gebeurde een dubbele olie lek in Bodo Creek waardoor zeedieren stierven en het milieu nog meer vervuilde. 2009 stemde Shell eindelijk toe om de schade te vergoeden, toch werde ze in 2010 uitgesloten bij the Dow Jones Sustainability Index, door de gebeurde olierampen. Door de herhaalde olieramp in 2011 bij Bonga moest Shell $5 biljoen schade vergoeden. Ook in 2014, toen 3800 vatten olie in de zee terecht kwamen moesten ze 70 miljoen betalen. Ook daalden de olieprijzen door deze gebeurtenis. In 2016 hebben militante strijders een belangrijke oliepijpleiding aangevallen. De aanval werd opgeëist door de Niger Delta Avengers, die zeggen te strijden voor onafhankelijkheid van de Deltaregio in Nigeria. Dit jaar heeft Shell besloten om de focus niet meer op olie te leggen maar op gas.
Ken Sara- Wiwa


Het logo van de OPEC

Vervuilde Bodo creek

Hier bij deze Gapminder Tools kunt u het verband tussen de olierampen en de productie van olie zien.
Bijvoorbeeld in 1971, daar stijgen de olie prijzen door de lidmaatschap van OPEC,dus er vond meer productie plaats. Daardoor konden ze meer winst behalen en deze weer in beter machines of meer olie investeren.
In 2008 zie je dat de productie gaat dalen dat lag aan de dubbel olie lek, waardoor ze het geld in de opruiming moesten investeren.